U bent hier

Meer over Jeroen Witkam


Jeroen tijdens lezingJeroen Witkam werd geboren op 3 september 1931 te Goes. Zijn leven is een zoektocht naar spiritualiteit voor zichzelf en anderen. Zijn uitgangspunt was de ontmoeting met de God van de Bijbel. Langs monastieke weg diepte hij deze ervaring uit.Hij gaf hier decennia lang vorm aan als abt. Hij studeerde aan de Gregoriana in Rome. Licentiaat theologie (1959). Licentiaat Bijbelwetenschappen (1963).
Hij verdiepte zich in de vroeg christelijke mystiek van Evagrius en de middeleeuwse ‘minne’ mystiek van Bernardus van Clairvaux, Hadewych en Ruusbroec.
Zijn functie als abt stelde hem in staat om zijn ervaring in bredere kring uit te dragen in spreekbeurten en retraites in Nederland, België, Amerika, Afrika en India.
 
De kennismaking met Zen was een herkenning.
De eenvoud, de helderheid en het diepingrijpende karakter van Zen was voor hem aanleiding om zich verder te verdiepen in deze van oorsprong Oosterse weg.Lasalle te gast bij Jeroen Witkam
Hij zocht naar mogelijkheden om anderen ook te laten delen in deze weg naar stilte en behoorde tot de eersten die Zen in Nederland introduceerden. Onder de huidige zenmeesters in Nederland zijn er, die hun eerste stappen op de 'zen'-weg, onder zijn leiding mochten zetten. Zoals Jef Boeckmans en zijn goede vriend Ton Lathouwers.
In 1970 had hij zelf zijn eerste sessie bij Karl Graf von Dürckheim in Todtmoos-Rütte. (Hara yoga richting Zen). [Lassalle als gast bij Jeroen]
In 1971 organiseerde hij de eerste zen-sesshin binnen een Nederlandse abdij.
In de daar opvolgende jaren zen-sesshins met pater Enomya Lassalle van de Sanbo Kyodan school - Koûn Yamada (= Sotorichting met koans).
Leerbevoegdheid van Lassalle om zelf zen-sesshins te geven, kreeg hij in 1974.
 
 
Rond 1980 was hij de gangmaker bij het tot stand brengen van de Monastieke Interreligieuze Dialoog, het M.I.D., in Nederland en België.Koanstudie bij Ama Samy
In dit verband bezocht hij Japan in 1983 en verbleef er in diverse Zen-kloosters  waar hij o.a. Hozumi ontmoette.
In de daaropvolgende jaren ontving hij Japanse monniken, waaronder Hozumi, als zijn gast.
2001-2006 regelmatig verblijf in de Bodhi Zendo bij Zenmeester Ama Samy in India, die hem intensief begeleidde bij zijn Koanstudie.
Leerbevoegdheid van Ama Samy(Sanbo Kyodan school -Koûn Yamada) om leerlingen te begeleiden bij het oplossen van koans, verkreeg hij in 2005.

Sinds 2007 is er wekelijks een meditatiemorgen onder zijn leiding in Zendo 'De Drie Juwelen' in Tilburg. Geoefenden kunnen zich op deze dag ook verder verdiepen door de koantraining.