U bent hier

Meditatieve yoga (Saswitha Yoga)

Meditatieve yoga voor mensen die het wat rustiger aan willen doen. 65+ of bijvoorbeeld bij fibromyalgie. Als mogelijke voorbereiding op zenmeditatie. Stresspreventie. Ademhaling. Ontspanning. Vanaf 23 mei 2017 kunnen er ook op dinsdag en vrijdagmorgen lessen gevolgd worden: 10.30- 11.30.

Wat is yoga wel en wat is het niet?

Om met het laatste te beginnen: het is geen religie of vlucht uit de werkelijkheid.
Yoga werd ontwikkeld om gezonde mensen in evenwicht te houden en het bewustzijn te bevorderen.
Bewustwording van het eigen functioneren, draagt bij aan het vermogen om problemen op te lossen en tot innerlijk evenwicht te komen.
Yoga is ervaringsgericht. Het is een thuiskomen in je eigen lichaam en bij jezelf. Terugkomen bij je oorspronkelijke natuur.
Je kunt alleen zelf voelen vanuit je eigen persoonlijke beleving of het iets voor je is. Door sfeeroverdracht het wezen van yoga aan den lijve laten ervaren.
Leren spelen met de eigen mogelijkheden. Leren loslaten van geforceerde prestatiedrang. In het loslaten de eigen grenzen verleggen.
Wanneer je ontspannen bent functioneer je als mens naar lichaam en geest beter. Een neveneffect van yoga kan zich uiten in het oplossen van psychosomatische klachten.
Afhankelijk van de groepssamenstelling en de interessesfeer zal het raya yoga element, meer of minder, worden belicht.
Te denken valt aan begrippen als: de 'wet van oorzaak en gevolg', hier en nu, karma, chakra's, aura, beeldend vermogen, energie, trilling, evenwicht, de moeiteloze beweging, aarden, bewustzijnsverplaatsing, adem als verbinding tussen lichaam en geest, bewust en onbewust, spanning en ontspanning, meditatie.
 

Waarom Yoga?

Een onbestemd gevoel van uit evenwicht zijn in deze jachtige samenleving, laat mensen op zoek gaan naar een weg.
Deze onevenwichtigheid kan zich fysiek uiten in klachten zoals maagpijn of hoofdpijn; dan weer geestelijk in klachten als gejaagdheid, slapeloosheid, depressie of in een burn-out.
Zoekend naar een mogelijke oplossing kun je in aanraking komen met yoga. Al of niet op advies van een huisarts of andere hulpverlener

Yogales

Een yogales kun je beschouwen als een training in aandacht. Kernbegrippen: concentratie, evenwicht, ademhaling en ontspanning.
Een lesuur bestaat globaal uit drie kwartier lichamelijke oefeningen van staand- naar zittend- naar liggend- tot de uiteindelijke ontspanningsoefening van een kwartier.
Kleding: loszittend: legging of trainingsbroek. Bij voorkeur geen zware maaltijd vlak voor de les nuttigen. Een kwartier voor aanvang ben je welkom en is er gelegenheid om van je dagelijkse bezigheden over te schakelen en samen een kop koffie of thee te drinken.
Bent U onder behandeling van huisarts of specialist en gebruikt U medicijnen vraag dan advies betreffende de beoefening van yoga. Stel de yogadocente ook op de hoogte, zodat ook zij U, op verantwoorde wijze, kan laten deelnemen aan de yogales.
Op dit moment pas ik yoga ook functioneel toe als ondersteuning bij counseling en zen.
Op verzoek kunnen voor specifieke doelgroepen, die moeilijk toegang krijgen tot de gebruikelijke yogales, lessen opgestart worden. Hierbij valt te denken aan mensen, die voor kortere of langere tijd in gesloten inrichtingen verblijven, waarbij yoga als ondersteuning van andere therapieën ingezet kan worden. Mensen met een fysieke of verstandelijke beperking.
In bedrijven kan yoga een hulpmiddel zijn tot een meer ontspannen en evenwichtiger functioneren.
 

Docente Mariëtte Paravicini di Capelli

Sinds 1975 gaf zij yogalessen aan diverse doelgroepen in Nederland, België en India.
Vanaf 1978 daarnaast werkzaam als counselor.
Sinds 2009 werkzaam als zenlerares.

Saswitha Yoga

Vaak wordt een yogavorm vernoemd naar de leraar zo ook bij de Saswitha Yoga.
Nog steeds ervaar ik mijn leraar Saswitha als bron van inspiratie en beschouw het als een voorrecht, dat ik door hem zelf werd opgeleid.
Saswitha (levend water) richtte als eerste een yogaopleiding in Nederland op: de Stichting voor Yoga en Wijsbegeerte in Den Haag.
Zijn geestelijke leraren vond hij in Egypte, rond de Dode Zee, Sri Lanka, Birma en India waar hij zijn naam ontving.
De nadruk ligt op Hatha Yoga en Raya Yoga.
Lichaam en geest, die zich in elkaar weerspiegelen.
Zo buiten, zo binnen. Zo boven, zo beneden. (Hermes Trismegistos).